Trafik sigortası olarak da bilinen Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortaları, kanunda düzenlenen sigorta türlerinden biridir. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında motorlu aracın işletenleri, yol açmış oldukları zararlardan sorumludur. Trafik sigortası dediğimiz bu sigorta türü ise bu noktada Motorlu araçların karayollarında yol açmış olduğu kazalar neticesinde ortaya çıkan bedensel ve cismani zararlara karşı araç işletenleri mali ve hukuki olarak koruma altına alan bir sigorta türüdür. Kanun gereği araç işletenlerin adından da anlaşılacağı üzere Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını yaptırmaları zorunludur. Bu sigortanın içeriği ve şartları KZMSS Genel Şartları çerçevesinde belirlenmiş olup buna göre çeşitli teminatlar öngörülmüştür. Bu teminatlar genel olarak dörde ayrılmakta olup maddi zararlar teminatı, sağlık giderleri teminatı sürekli sakatlık teminatı ve destekten yoksun kalma teminatıdır.
Araç Değer Kaybı Davası Nedir?
Trafik kazası geçiren araçların tramer kayıtları incelendiğinde veya satış aşamasında alıcının talebi üzerine ilgili araç eksperlerce incelendiğinde kaza ve içeriği çoğu zaman belirlenmektedir. Bu belirlemeler sonucu kaza geçiren araçlar hasardan kaynaklı olarak değerinin altında tutarlarda satılmaktadır. Araç sahiplerinin aleyhine olan bu noktada mevcut değer kaybı tutarının aracın satışının dahi beklemeksizin araç sahiplerince elde edilme imkanı mevcuttur.
Araç değer kaybı tazminatı bahsettiğimiz maddi zararlar teminatı kapsamındadır. Araçta meydana gelen hasarın onarım giderlerinin yanı sıra araç değer kayıpları da belli şartlar çerçevesinde sigorta şirketinden talep edilebilmektedir. Bu değer kabı ise özetle aracın kaza tarihindeki ikinci el değeriyle kaza tarihinden sonraki ikinci el değeri arasındaki farktır. Bu noktada sigorta şirketleri araçta oluşan değer kaybını gidermekle yükümlü olup ödemedikleri takdirde araç işleteni(sahipleri) sigorta şirketine karşı dava açarak değer kaybı talebinde bulunabilmektedir.
Araç Değer Kaybı Davasının Şartları Nedir?
Araç değer kaybı davasının belirli şartları mevcut olup özetle temel 3 şart aşağıdaki gibidir:
1-Araçta bir değer kaybının ortaya çıkmış olması
2-Kanunda belirtilen istisnalardan olmaması,
3-Sigorta şirketine başvurulmuş olması ve başvuru sonucunda sigorta şirketinin olumsuz yanıt vermesi veya süresi içinde herhangi bir cevap vermemiş olması
Bu husular haricinde ,başvuru ve dava sürecine ilişkin uyulması gereken süreler, usule ve esasa ilişkin dikkat edilmesi gereken birçok kanuni düzenleme bulunması sebebiyle konu uzmanlık gerektirdiğinden tarafların ileride menfaatlerinin zedelenmemesi ve hak kaybı yaşamamaları adına trafik kazalarına ilişkin davalarda uzman bir avukat vasıtasıyla ilerlemeleri menfaatlerine olacaktır.
Araç Değer Kaybında Trafik Sigortası Teminatı Dışında Tutulan Haller Nelerdir?
Değer kaybı hususunda sigorta teminatı dışında tutulan haller sigorta genel şartlarında belirtilmiştir. Buna göre: Mini onarım ile giderilebilen basit kaporta plastik tampon-parça onarımları cam radyo teyp lastik hava yastığı, jant, mekanik elektronik ve döşeme aksama hasarları, çekme belgeli ve hurda belgeli işlem görmüş araçlara ilişkin meydana gelen hasarlar teminat kapsamı dışında tutulmuş olup bu hallerde sigorta şirketinin değer kaybına yönelik tazminat ödeme gibi yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Araç Değer Kaybı Davasında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Bu davalarda zamanaşımı süresi zararın veya tazminatla yükümlünün öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl ve herhalde fiilin yani kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar. Bu sebeple trafik kazası geçiren kişilerin bu sürelere riayet etmesi gerekmektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Araçta oluşan değer kaybı bu konuda uzman ve ruhsat sahibi yetkili eksperler tarafından hesaplanmaktadır. Hesaplama yapılırken aracın modeli, yılı, emsal değeri, hasarın hangi kısımda oluştuğu, hasara konu parça değişikliği vs. gibi birçok değişken göz önünde bulundurularak, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ekinde yer alan esaslar gözetilmektedir. Keza dava aşamasında da bilirkişiler tarafından benzer süreç izlenmektedir.
Araç Değer Kaybı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Bu hususta sigorta tahkim komisyonlarına veya mahkemelere başvurulabilir. Değer kaybı davalarında görevli mahkemeler asliye ticaret mahkemeleri olup yetkili mahkeme ise fiilin yani kazanın meydana geldiği yer, zarar görenin yerleşim yeri veya davalı yerleşim yeri mahkemesi olabilmektedir.
Merhaba geçmiş olsun.
Sigorta şirketine karşı değer kaybı davası açılabilir. Öncelikle bazı prosedülerin yerine getirilmesi gerekli
araç değer kaybı davalarında avukat olarak hizmet vermekteyiz.
Hukuk Büroumuzla çalışmak isterseniz 0212 212 11 80 nolu numaradan ulaşabilirsiniz